|
|
|
|
|
|
|
|
Lån  


 
Annonce:


Såning
Mange planter kan man sagtens selv lave. En pose jord, og en pose frø er alt der skal til.

Fordelen ved selv at så er, at ud af en pose frø får man en masse planter. Der er derfor rigtig mange penge at spare.

Vælg en egnet kasse eller bakke til at så i. Flamingo-kasser er rigtige gode til formålet. De har en passende størrelse og er nemme at prikke hul i. Der skal nemlig være huller, så overskydende vand kan løbe væk. Der er ikke så vigitgt hvilken kasse du vælger bare den kan holde til fugt, og der kan laves hul i den. Kasser skal helst være omkring min. 5 cm høje, så planterne ikke gror ud af bakken alt for hurtigt.

Potter er også udemærkede, hvis det er store frø der skal såes, eller hvis det kun er få planter det drejer sig om.

Kasserne skal helst være helt rene. Bruger man kasser fra sidste år kan der nemlig sidde svampesporer eller alger som kan ødelægge de spæde nyspirede planter. Så vil du genbruge kasserne er det en god ide at vaske dem, f.eks i brun sæbe.

Brug altid en rigtig indkøbt så- og priklejord når du skal så. Det er nemlig ukrudtsfri. Desuden er den kun let gødet. Almindelig pottemuld er gødet noget mere, så den kan svide de spæde spirende planter.

Fyld kassen med jord, tryk det til så det er ca. 1 cm under kassens kant.

Det bedste vil være at vande kassen nu, inden frøene såes, men det er ikke nødvendigt. Det er ikke så nemt at så i drivendes våde såkasser, så du kan godt vente til efter såningen.

Brug helst altid nye frø, købt samme sæson som de skal såes. Frø fra sidste år kan også sagtens bruges, men er de ældre end et år, så ksn du godt få problemer med at få dem til at gro.

Du kan hvis du er i tvivl om de stadig kan spire, lave en spire test. En spire test laves ved at så nogle af frøene på et stykke vat i en underkop. De vandes og stilles i vindueskarmen. Nu kan du se hvor mange af frøene som spirer. Hvis det er under halvdelen, så køb hellere nogle nye.

Nu er det tid at så frøene. De drysses ud i kassen med jævn hånd, først på den ene led, derpå diagonalt på denne. Fordel frøende så godt som det overhovedet er muligt. Selv om man mener at have fået sået meget tyndt, så viser det sig næsten altid at være for tæt.

Når frøene er drysset i såkassen, skal de dækkes. Et lag jord på ca. det dobbelte af frøenes diameter er passende, men gerne en smule mindre.

Vand kassen, meget gerne med en forstøver, især hvis det er små frø. Ved at bruge en forstøver, risikerer man ikke at vandet skyller frøene ned midt i kassen.

Kasserne holdes jævnt fugtige, indtil planterne er spiret. Det kan tage fra 1 til flere uger inden frøene spirer.

Er kasserne anbragt i vindueskarmen, så kan de dækkes med en glasplade, det giver en hurtigere spiring. Pladen fjernes når frøene har spiret. I drivhuset bliver der let for varmt under en ekstra glasplade.

Kategorier på sider:

Havebøger Plantebillede 3 Haveleksikon Haven Køkkenhaven Haveredskaber Havetraktorer Såning Gode råd om køkkenhaven Haveportaler Planteleksikon Plantebillede 2 Lægeplante Fotosyntese Gode råd om blomsterhaven Hækkeklippere Krydderurter Haveslange Spagnum Vandplanter Planternes opbygning Plantebillede 1 Planter Drivhuse Blomsterhaven Plantebillede 4 Gartner diverse Kampagnetilbud Plante diverse Plæneklippere Beskæring af planter Planter på latinsk Grønsag
 
 
 Du er her: Planteskolen - Have Planteskolen - - Hvad er Planteskolen en et   

Der tages intet ansvar for oplysningerne på denne side. Siden kan kun betragtes som vejledende.